Stash
It's all about the details
It's all about the details

Hvorfor feirer vi påsken

w1
Påskeferien er årets første lange periode med feriedager og tid til familie og venner. Noen nyter roen i byen når resten drar på påskeferie, enten det er til fjells eller ved sjøen. Hva skal man så drive med?

Å dekorere påskeegg blir mer og mer populært. Egget er et symbol vi gjerne forbinder med påsken – symbolet for fruktbarhet og nytt liv.

Fakta om påsken
Påsken er den viktigste av de kristne høytidene, og feires til minne om Jesu Kristi død og oppstandelse. Forut for påsken markeres fastetiden og den stille uke, og etter påskesøndag kommer påsketiden, som varer fram til pinse.

Ordet påske er en forvanskning av navnet på den jødiske høytiden pesach. Jødene har feiret påske lengre enn kristendommen. De feiret utvandringen fra fangenskapet i Egypt. Påskedag faller på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn, og datoen varierer dermed innenfor perioden 22. mars (1818 og 2285) til 25. april (1943 og 2038). (Kilde: Wikipedia)

Feiring av påske
Dekorering av egg har aner flere århundrer tilbake. I middelalderen ble påskeegg gitt som gave mellom kjærestepar, eller som gave til en man beundret. Påskeferie er også tid for varme drikker. Som en oppstrammer etter lange turer i frisk luft og flott natur eller etter en god middag. Se oppskrifter lengre ned i artikkelen.

Tradisjoner
easter_eggs01Påskeegget, og tradisjonen med å fylle påskeegg med godterier, er en viktig tradisjon for mange.

Men hvorfor er egget et påskesymbol?

Grunnen ligger langt tilbake i tid. I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden.

Først når dagene ble lengre og sola dukket frem etter vinterdvalen, våknet høna og satte i gang med verpingen.

Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble også en ‘eggfest’ – bokstavelig talt. Man kokte eggene og spiste dem, eller bakte dem inn i flotte, flettede brød.

Skikkene varierer fra land til land, men egget står alltid sentralt. Etter hvert begynte man å gi egg som gaver. I Russland ble det en skikk å gi egg av sølv eller gull, pyntet med emalje og edelstener. Noen av disse eggene hører i dag til verdens mest kostbare antikviteter. Tidenes mest praktfulle påskeegg ble skapt av C. Fabergé, en fransk juveler, som med sine juvelprydede gullegg gjorde lykke hos tsaren og ved det russiske hoff.

Dekorere påskeegg
Å dekorere påskeegg er gøy for hele familien, og mulighetene er mange. Du kan tegne, male eller og/ eller farge eggene. Kjøp konditorfarge og farg dem før du maler motiver. Kok eggene i farget vann eller med konditorfarge. Eggene kan dekoreres ferdigkokte, eller du kan blåse ut plommen og hvitte. Eggene surres i krepppapir som avgir farge. Bruk spinat for grønn farge, rødbeter for rød.

Fabergé
De kanskje mest kjente påskeeggene, er Faberge-egg. Peter Carl Faberge var en russisk gullsmed av fransk opprinnelse, og han laget i 1884 et påskeegg til tsaren, som skulle være gave til hans kone i forbindelse med påsken. Etter dette første påskeegget, ble det bestemt at det skulle lages et slikt hvert år. Ulike måter å tørke egget etter at det er farget og malt.

Forbruk av egg
• Hver nordmann spiser i snitt 11 kg egg i året.
• Ca. 175 egg pr. person pr. år eller ca. 1/2 egg om dagen.
Dette er inkl. egg til baking og annen matlaging. Forbruket har vært stabilt i flere år, men i det siste har det vært en svak økning i forbruket.

Dobbelt forbruk i påsken

I påskehøytiden dobles forbruket av egg i Norge. Da spiser vi ca. 21 millioner egg i påskedagene, fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Det vil si at hver nordmann spiser 1 egg hver påskedag. Et egg veier i snitt 63 gram.