Stash
It's all about the details
It's all about the details

Nyttig om vinsmaking

4862996small
Det første du trenger å vite om vinsmaking, er at det alltid er din egen smak som er viktigst. Hva du selv liker og ikke liker har mye mer å si enn meningen til vineksperter. Når det er sagt, vil vi også oppfordre deg til å være åpen for de smakene du ikke umiddelbart synes er gode.

De litt for syrlige, litt for stramme eller kanskje rett og slett i mildeste laget. Ved å ta deg tid til å kjenne litt ekstra på hva det lukter og smaker av vin – særlig i kombinasjon med mat, kan du få mange store opplevelser.

Se!
Med litt øvelse kan vinens utseende fortelle deg mye, men til å begynne med kan det uansett være verd å stoppe og betrakte den et øyeblikk – om ikke annet, for å beundre fargen. Det beste er å bruke et klart glass med stett (stilk, feilaktig kalt stett i følge Vinbladet), og å se det mot en helt hvit bakgrunn. Hold glasset i stilken og skrå det fra deg, slik at du ser hvordan fargen forandrer seg mot kanten.

En god vin skal være klar og ha en ren og skinnende farge. Er den blass eller uklar, er dette et tegn på feil. Bunnfall i lagret rødvin er derimot helt normalt, og dette fjernes ved at vinen dekanteres – å helle den over i en karaffel eller annen flaske uten at bunnfallet blir med. Stort sett er unge rødviner blåaktige eller røde, mens eldre viner kan få brun – eller oransjeskjær. Unge hvitviner er vanligvis fargeløse eller lys gule, men kan gå mot dypere gult og gulbrun ved lagring.

Lukt!
Når du skal gjøre deg kjent med vinens aroma, skal du være klar over at de kan være svært flyktige. Begynn med å løfte glasset rolig opp mot nesen og snuse kort og forsiktig. Bruker du et glass som svinger litt inn i toppen, er det lettere å fange opp aromaene.

Etterpå kan du snurre litt på glasset for å få ut flere aromaer – la det gjerne stå på bordet mens du gjør det, så slipper du å søle. Husk også at glasset ikke skal fylles opp mer enn en tredel. Løft glasset og stikk nesen over kanten. Trekk inn lukten jevnt og forsiktig, som når du lukter på en blomst. Ikke for lenge, for luktesansen blir fort sliten.

Prøv å sette ord på aromaene du kjenner (som oftest er det flere av dem). Hva minner de deg om? Kirsebær? Krydder? Jord? Hvis du vil prøve en gang til, kan du nøytralisere luktesansen ved å lukte litt på håndbaken din.

Smak!
Ta en god slurk, og la vinen bevege seg rundt i hele munnhulen i 6-7 sekunder. For å kjenne mer på aromaen, kan du prøve å trekke inn litt luft mellom leppene og slurpe. Dette kan kreve litt øvelse, men ikke gi opp. Når du har kommet til øyeblikket hvor profesjonelle vinsmakere spytter ut. Dette gjør de bare for å beholde konsentrasjonen når de skal smake på mange viner, så hvis du likevel har tenkt å drikke vin, er det bare å svelge. Husk å ’smatte’ godt på ettersmaken.

Da du luktet, kjente du bare aroma. Nå kan du kanskje merke både syde og sødme, og tanninene som snerper og får munnen til å føles tørr. Alkoholen kjennes søt og varm, og bidrar til vinens fylde. Noen viner har lang ettersmak, og ofte kan du kjenne smaker du ikke merket i utgangspunktet. Nå har du smakt ordentlig på vinen. Hva synes du?

Kilde: Utdrag, les mer i heftet ‘Smak’ utgitt av Vinmonopolet
Bilde: iStockPhoto